גמילה מאלכוהול

גמילה מאלכוהול

גמילה מאלכוהול היא הליך לא פשוט, אבל אפשרי – בייחוד כשעוברים אותו ביחד.

היחידה לטיפול בנפגעי אלכוהול בעמותת 'אפשר' תשמח להציע את סל שירותיה לטיפול בבעיית השתיינות והאלכוהוליזם. היחידה נמצאת בלב רמת גן וכוללת מרכז טיפולי גדול, בנוסף לשלוחות טיפוליות ברחובות, ירושלים, ראש פינה ומודיעין – תוך ליווי מסור גם של המכורים עצמם וגם של בני משפחותיהם אשר זקוקים גם להם לתמיכה ולסיוע כדי שהליך הגמילה מהאלכוהול ינוהל בצורה האופטימלית.

ביחידה תוכלו למצוא צוות מקצועי המורכב מעובדים סוציאליים המומחים בתחום ההתמכרויות, ובמרכז רמת גן מועסק גם פסיכיאטר מומחה בתחום הגמילה מהאלכוהול ומדריך טיפולי. העבודה במרכז מתבססת על מודלים טיפוליים למטופלים ולמשפחתם אשר פותחו במהלך 30 שנות עבודה בתחום, החל משלב איתורם בקהילה ועד לשיקומם המלא. במרכז ניתן למצוא גם תוכנית מיוחדת עבור אלו המשתייכים לסביבה בה חי המכור (Co-Dependants) אשר זקוקים גם הם לעזרה ולשיקום.

היחידה פועלת בתאום מלא ובשיתוף פעולה עם המערכות האשפוזיות השונות, מגוון קבוצות לעזרה עצמית (A.A)  וקבוצות הצעדים, שחלקן מתקיימות במרכז רמת גן.

מי יכול לקבל טיפול לגמילה מאלכוהול?

מועמד לטיפול גמילה מאלכוהול יתקבל למרכז במידה והוא רואה עצמו כנפגע אלכוהול ישיר (המשתמש באלכוהול) או עקיף (בן משפחה וכד'), ובלבד שאינו חולה נפש פעיל, אינו מכור לסמים קשים ושניתן לקיים עמו שיחה טיפולית.

גמילה מאלכוהול

מהו תהליך הקבלה?

הטיפול נעשה באמצעות שיחות אישיות וקבוצתיות ובהתאם לצורך גם טיפול זוגי ומשפחתי. מטרת הטיפול לסייע למטופל להיגמל ולחיות חיים רגילים ללא אלכוהול. תכנית הטיפול נקבעת בוועדת אבחון בה שותפים המטפל, מנהל המרכז ורופא היחידה.

בשלב הראשון מקבלים המטופלים עזרה בתהליך הפרידה מהשתייה (גמילה פיזית ונפשית) ועוברים הכנה להתמודדות עם תסמונת הגמילה. לאחר מכן, מתחיל השלב השני והמרכזי, המתבסס על טיפול פסיכו-סוציאלי דרך העמקת המודעות למחלה ולתוצאותיה, לימוד דרכי התמודדות ועיבוד תהליך השינוי. הטיפול מלווה בפיקוח רפואי סדיר.

מטופלים אשר נפלטו ממעגל העבודה או שלא עבדו בעבר באופן סדיר מופנים לאחר הגמילה למסגרות שיקומיות שונות, ואלו הזקוקים למסגרת טיפולית חלופית מופנים על ידינו למסגרות אשפוז מתאימות. במקרים אלה אנו מכינים את המטופל למסגרות אלו ומתחייבים להמשיך לטפל בו לאחר האשפוז. במקביל, אנו ממליצים לכל הפונים להשתלב גם בקבוצות לעזרה עצמית (A.A) הפזורות ברחבי הארץ.

מהי עלות הטיפול?

הטיפול במרכז "אפשר" ובשלוחותיו לגמילה מאלכוהול מותנה במימון עצמי של המטופלים. עלות כל מפגש היא 300 ₪. הליווי הפסיכיאטרי וההשתתפות בקבוצות לעזרה עצמית או בקבוצות הצעדים הן ללא תשלום.

מהן סימני האזהרה לבעיית אלכוהול?

איך ניתן לזהות שימוש לרעה או התמכרות לאלכוהול? סימנים שונים יכולים להצביע על סבירות גבוהה של בעיית אלכוהול:

  • צריכת כמויות גדולות של אלכוהול במהלך היום, גם שלא במסגרת אירוע חברתי
  • איבוד שליטה על כמות האלכוהול ששותים באירוע אחד
  • שימוש באלכוהול באופן תדיר כ"ריפוי עצמי" במצבים של דיכאון, תסכול
  • פגיעה בזיכרון ומצבים של ערפול לאחר אירועי שתייה הסתרת הרגלי השתייה ואף מיקום בקבוקי השתייה מאנשים קרובים
  • ירידה ברמת העניין בתחביבים ופעילויות שונות
  • אלימות מילולית ופיזית ו/או תחושת עוינות כלפי חברים ובני משפחה
  • המשך שתיית אלכוהול גם בידיעה ובהבנה שיש לכך תוצאות שליליות

במידה סימנים אלו מופיעים (ולו גם אחדים מהם), מומלץ לפנות לייעוץ בנושא בכדי לבחון את המקרה לעומק ולראות האם אכן מדובר בהתמכרות לטיפה המרה.

גמילה לבד מאלכוהול?

קשה להתמודד עם בעיית האלכוהול לבד, לא בשלב הגמילה וגם לא אחר כך. וזה לא בגלל שאנשי הטיפול בהכרח "חכמים" יותר מהמכור. היתרון של איש טיפול שהוא לא המכור עצמו, שהוא יכול להסתכל על המכור מהצד. כל אדם המנסה לטפל בעצמו, רואה את המציאות דרך העיניים שלו, שואל עצמו שאלות שוודאי יודע לתת את התשובה עליהן ועוד. איש מקצוע יכול לראות דברים ולשאול דברים בדרך אחרת ובכך לאתגר את המכור לחשיבה שונה ולראייה אחרת.

יש להניח כי כל אדם החש שיש לו בעיית אלכוהול, ינסה קודם כל לעבור גמילה לבד, וזה בהחלט הגיוני ובסדר. אבל רבים יחושו מהר מאוד שהבעיה "גדולה" עליהם, שלאלכוהול יש כוח רב יותר. במקרה זה חשוב שיפנו לטיפול. במסגרת מרכז הטיפול של עמותת "אפשר" אנו מקיימים פגישות ייעוץ למי שחש שיש לו בעיה או לבני משפחתו, גם כדי לאפשר אבחון קצר של הבעיה וחומרתה, גם כדי לעודד ולאתגר את המטופל להיכנס למסגרת טיפול וגם כדי לפרוש בפניו את אפשרויות הטיפול השונות.

פגישת הייעוץ לא מחייבת המשכיות. אפשר להגיע לייעוץ ולהחליט להמתין, לבדוק מקומות אחרים, לקוות שהבעיה תחלוף ועוד.

גמילה מאלכוהול לבד

טיפול ביו-פסיכו-סוציאלי

התמכרות נחשבת כמחלה ביו-פסיכו-סוציאלית, כלומר, נוגעת במגוון אפיוני חייו של כל מכור. גם הטיפול במקביל מחייב התערבות ביו-פסיכו סוציאלית.

התחום ביולוגי:  שתייה מרובה של אלכוהול פוגעת קשה בתפקודים הפיזיים והנוירולוגיים של המכור. כחלק מתהליך הטיפול ניתן לקבל סיוע תרופתי לבעיות שינה, למצבי הרוח והדיכאון ולעתים להקהיית דחף השתיה. במקביל, יש לשנות את הרגלי האכילה ולהחזיר לגוף מרכיבים חשובים שנעלמו או התמעטו בשל השתייה הממושכת.

התחום הנפשי:. הגמילה מהאלכוהול פותחת פעמים "תיבת פנדורה" נפשית שהאלכוהול בה לכסות עליה. הטיפול הנפשי הוא מעין מסע, כשהמטופל יודע מאין הוא יוצא ולאן הוא רוצה להגיע, אך מה שחשוב ביותר זה מה שקורה בדרך. ובדרך המטופל לומד להכיר את עצמו יותר, את מעלותיו, כישוריו ויכולת ההישרדות שלו אך במקביל, לומד להכיר את חולשותיו ומגרעותיו ונדרש לבחון מה ניתן לתקן ולשפר ומה חייבים ללמוד לחיות עמם. הטיפול בתחום הנפשי הוא העמוק והארוך יותר ומלווה בשיחות טיפוליות קבועות, לעתים בשיתוף בני משפחה ובהשתתפות בקבוצות שונות.

 התחום הסוציאלי – במהלך שנות השתייה מאבד המכור הרבה בדרך חברים, בני משפחה ועוד. במקביל, מאבד המכור גם כישורים חברתיים תעסוקתיים. תהליך הטיפול לא יכול להיות מושלם, אם המכור לאחר הגמילה מהאלכוהול לא מצליח לחדש את כישוריו וכשריו החברתיים. הרעיון של משמעות לחיים באה לידי ביטוי בשלב זה של הטיפול. לתת לכל מכור את טעם החיים לקום בבוקר, אם לעבודה, אם לפעילות התנדבותית, אם למיצוי תחביב כלשהו ועוד.

התמכרות כמחלה

האם זה הגיוני שאדם ממשיך לפגוע בעצמו אף שמכיר ויודע מהן תוצאות השתייה? אז לא, זה לא הגיוני, אבל בהתמכרות כמו באהבה ואולי גם כמו באמונה דתית, אין בהכרח היגיון ולא צריך לשפוט את ההתמכרות בכלים של היגיון. התמכרות זו מחלה. אי אפשר לאבחן אותה מראש ובאופן טבעי היא מחייבת שתיית אלכוהול, אחרת היא לא באה לידי ביטוי.

ההתמכרות לאלכוהול היא מחלה תהליכית, כמו מחלות כרוניות אחרות. בהתחלה השתיה בהחלט נורמטיבית, בעיקר חברתית. מאחר והאלכוהול הוא חומר מדכא, השתייה מורידה עכבות ו"משחררת" את השותה ממעצורים מיותרים, עוזרת לו לשכוח את הצרות. לגבי רבים כך זה נשאר. אבל יש אחרים שמגלים פתאום שהאלכוהול הוא התרופה הטובה ביותר למועקות שלהם, לחרדות, לתחושת הבושה. בעזרת האלכוהול אפשר להיות מישהו אחר ואף להנות. השימוש באלכוהול הופך יום-יומי ויכולת השליטה הולכת ומצטמצמת. ברור שהשתיה היא בחזקת סימפטום למשהו אחר אבל זה עוזר. אלא שאז מגיע הרגע שבו הסימפטום מקבל עצמאות. השותה מאמץ את האלכוהול כחלק מחילוף החומרים בגוף והגוף מגיב בהתאם. כדי לתפקד הוא מבקש אלכוהול וכשאין אלכוהול הגוף מתמרד.

התמכרות זה בעצם משחק, משחק השליטה. שני מנגנונים מקבילים במוח מנהלים את חיינו. מנגנון הסיפוק וההנאה ומנגנון הבקרה. אנחנו כבני אדם מחפשים כל הזמן את הסיפוק וההנאה, את הדברים המספקים לנו ריגוש ונועם. כך זה באוכל, כך זה במוסיקה, כך זה בספורט ועוד. לצד מנגנון ההנאה יש מנגנון הבקרה המתפתח בגיל הבגרות ומספק לנו את יכולת השליטה. מלמד אותנו את מושג הגבולות בחיים. ראוי להנות אבל במידה. מסתבר שישנם בני אדם שמנגנון הבקרה שלהם חלש או לא תקין. הם מתגרים ושואפים לריגוש והנאה אך אין מה שיעצור בעדם. יכולת השליטה העצמית שלהם נפגמת והם ממשיכים תוך גרימת נזק לעצמם ולסביבתם.

לסיכום גמילה מאלכוהול – אפשר גם ביחד

כפי שציינו, מרבית הטיפולים המתבצעים כיום בארץ ובעולם מתבססים על כך שהמטופל אינו לבד וכי גמילה מאלכוהול – אפשר ורצוי ביחד.

במרכזי הטיפול שלנו המטופלים זוכים לליווי מסור של אנשי צוות מנוסים המתמחים בתחום זה, תוך  שילוב של מכורים לשעבר או כאלו הנמצאים גם כיום בתהליך טיפול בעצמם בכדי לחזק את תחושת השייכות של המטופל ולתת לו הרגשה שיש חיים שמחכים לו, שגם אם לא ניתן להחזיר את הגלגל לאחור אפשר לבנות ולחיות חיים חדשים וטובים יותר.

 

 

מרכזי הטיפול מבטיחים לפונים טיפול מקצועי
ברמה גבוהה תוך שמירה על סודיות בהתאם לחוק
ושמירה על כבוד האדם

התקשרו עוד היום:

רמת גן, רחובות ומודיעין 03-6733228
ירושלים 02-5631809 ; משה וולף 054-7849917
ראש פינה וקריית טבעון – איציק אמוצקין 054-7882868

באר שבע – אילנה קרוצ'י 050-5797650
ראמה – נאדיה אסטפאן 050-3100080

צרו קשר

Share
דילוג לתוכן