הסובלים מהתמכרות להימורים מקבלים בעמותת "אפשר" סל שירותים מקיף שמסייע להם להיגמל ולהסתכל מחדש על חייהם
חדר המתנה של עמותת "אפשר" במרכז רמת גן
צילום: פרטי רונה מור, בשיתוף עמותת "אפשר"
תופעת ההימורים ומשחקי ההגרלות תופסת תאוצה בקרב צעירים ומבוגרים כאחד. הריגוש מעצם המשחק והסיכוי, לכאורה, לתמורה כספית, מושך רבים, בעיקר להימורי ספורט ופעמים רבות להימורים לא חוקיים. מה שנתפס כמשחק מרגש שניתן לשליטה וכדרך לגיטימית להעברת הזמן הוא לרוב אשליה, שיבוש מערכת הבקרה והפיקוח העצמי עד לאובדן שליטה ולהתמכרות.
היחידה לטיפול בהתמכרויות בעמותת "אפשר" מפעילה מעל ל–30 שנה מרכזי טיפול בכל הארץ, שעוסקים בעיקר בהתמכרות להימורים. במרכזים מטופלים גם נפגעי התמכרויות התנהגותיות נוספות: התמכרות לקניות, למסכים, למין, לאלכוהול ועוד. ליחידה שני מרכזי טיפול גדולים ברמת גן ובירושלים ושמונה קליניקות ברחבי הארץ.
"המוטיב המרכזי הוא אובדן שליטה. זה מתחיל באיבוד שליטה על הכמות, אחר כך על העיתוי ובסוף ההתמכרות שולטת על המהמר. האינטרנט מחריף את התופעה עם הימורים דרך אפליקציות שונות. זו פלטפורמה שמקילה על ההימור, שומרת על דיסקרטיות ומגבירה את הדחף להמר", מסביר נחום מיכאלי, מנהל תחום התמכרויות בעמותת "אפשר". "מהמרים מגיעים אלינו לרוב כשהם במשבר, בתחושה שהגיעו לקצה. אם זה עקב הפסדים גדולים, הסתבכות עם מלווים שלא כחוק או משבר אמון בזוגיות או במשפחה".- פרסומת –
הוא מוסיף כי "ההידרדרות לבעיית ההימורים פוגעת במכלול חיי המהמר, בתפקוד היומיומי, בעבודה, בחיי החברה והמשפחה. לא אחת מתחילים המהמרים לסגל דפוס של הישרדות, החל בהסתרה והפצת שקרים ועד לפעולות עברייניות שונות, בעיקר בתחום הרכוש והגוף".
עמותת "אפשר" מפעילה מרכזים אמבולטוריים. "לתפיסתנו, אדם צריך להתמודד עם ההתמכרות תוך כדי השגרה. רק מקרים בודדים מחייבים לדעתנו את הצורך בהפניה לאשפוז", אומר מיכאלי.
סל השירותים לנפגעי הימורים כולל פסיכותרפיה, טיפול פרטני אחת לשבוע על ידי עובדים סוציאליים שהתמחו בתחום ובנוסף השתתפות שבועית בקבוצות תמיכה כמו מהמרים אנונימיים או בקבוצת "12 צעדים". לרשות המטופלים עומד פסיכיאטר מומחה בהתמכרויות, המסייע באבחון ובמידת הצורך בהמלצות לרופאי משפחה ופסיכיאטרים בקהילה. בנוסף יכולים המהמרים להיעזר ביועץ כלכלי, המסייע בניהול תקציב ובשינוי תפיסה לגבי משמעות הכסף בחייהם.- פרסומת –
לפי מיכאלי, "עיקר הטיפול הוא לא הגמילה. את זה יכולים המהמרים להשיג לבד ורובם מגיעים לאחר ימים או שבועות של ניקיון. הקושי הוא בשימור הגמילה, שינוי התפיסה וההתנהגות. בטיפול המכור מתחיל לקלף שכבות ולהבין את הרקע שעליו צמחה ההתמכרות. הרעיון הוא לעזור למכורים לקבל ולחיות עם חולשותיהם או לתעל אותן לכיוון חיובי יותר ובמקביל להעצים את החוזקות והיכולות שלהם. בסופו של דבר, הכול שאלה של בחירה אישית". לצד זאת הוא מדגיש שמדובר במחלה כרונית. "לא ניתן להבריא מהתמכרות ולכן חובה לשמר את הניקיון. בטיפול עובדים על שיפור יכולת ההתמודדות עם הפיתויים ומדגישים ששימור מחייב תחזוקה קבועה לאורך שנים, בעיקר בהשתתפות בקבוצות התמיכה".
ההימורים הם "סם שקט", שלא תמיד חשים בו עד שהכול מתפוצץ. במרכזי "אפשר" נותנים מקום נרחב גם לבני המשפחה של המכורים. הם עצמם זקוקים לטיפול, להתמודד עם תחושות האשמה, לדעת איך להתנהג מעתה והלאה ולפעמים ללמוד לשחרר. בני המשפחה מקבלים סיוע פרטני ומוצע להם להשתתף בקבוצות תמיכה ייעודיות.
בשני המרכזים הגדולים של "אפשר" מופעלת תוכנית מיוחדת למהמרים בסבסוד "קרן תובענות ייצוגיות" של האפוטרופוס הכללי, שבאמצעותו זכאים המכורים להימורים לסל שירותים במחיר 50 שקל בחודש במשך שנה. בקליניקות יכולים המהמרים ומשפחתם לקבל סיוע מפרויקט "סיכוי נוסף", המתבטא במענק טיפול המבוסס על הסכמים עם מפעל הפיס והמועצה להסדר ההימורים בספורט.- פרסומת –
למידע נוסף ניתן לפנות לעמותת "אפשר"
טלפון: 03-6733228
הקו החם: 1-700-500-888
(פרויקט משותף לעמותה ולמפעל הפיס)
למעבר לפנייה במייל >>