משחקים באחריות – הימורים

משחקי הגרלות והימורים הם חלק מחיי היום יום שלנו. פרסומות להגרלות ולהימורים מופיעות בעיתונות הכתובה, באינטרנט, על לוחות מודעות הפזורים בעיר ובאמצעי תקשורת אחרים. בתי קזינו לא חוקיים צצים כפטריות אחר הגשם.

הימורים מצטרפים לפעילויות כמו התעמלות, קריאה, שיט, טיולים, ספורט, קונצרטים ואחרים. בחלק מהפעילויות האלה יש מידה מסוימת של סיכון. לשיט בטוח נדרש שימוש בחגורות הצלה. לנסיעה בטוחה ברכב נדרשים הנוסעים לחגור חגורות בטיחות. אפילו כשאדם קורא ספר להנאתו עליו לדאוג לתאורה ראויה כדי להפחית את מאמץ העיניים.

עבור רוב האנשים, הימורים הם פעילות מהנה שנעשית מתוך בחירה, מדי פעם. אצל חלק מהאנשים הימורים הופכים לבלתי נשלטים והם מאבדים את היכולת לבחור מתי וכמה להמר.

הימור כפייתי הוא לא הרגל רע, אלא הפרעה של שליטה בדחפים. הימור כפייתי הוא הרסני למשפחה, לחיי החברה ולקריירה המקצועית של המהמר. כספים המיועדים לצרכים בסיסיים כמו מזון, תשלומי שכר דירה, חשמל וכד' הופכים לכספי הימורים. החובות לבנקים, לבני משפחה, לחברים ולמלווים בשוק האפור תופחים למימדים בלתי אפשריים. חלק מהמהמרים הללו נהיים אובדניים. רובם יזדקקו לעזרה כדי להפסיק את הפגיעה הנגרמת להם ולמשפחתם כתוצאה מההימורים. אנשים שבוחרים להמר צריכים לנקוט באמצעים כדי להפחית או להימנע מהסיכון לאבד שליטה ולפתח בעיות. כמו כן, עליהם להיות מודעים לסימנים המעידים על קיומה של בעיית הימורים.

אם אתם מחליטים בכל זאת לשחק במשחקי הגרלות והימורים חוקיים, חשוב שתשמרו על מספר כללים:

  1. להמר זאת בחירה. אף אחד לא צריך להרגיש שמפעילים עליו לחץ להשתתף במשחקי הגרלות ובהימורים. יש אנשים שיבחרו להמר בסכום מוגבל ובפרק זמן מוגדר. אנשים אחרים לא יחושו רצון להמר. ויהיו גם כאלו שבגלל היסטוריה של בעיות הימורים במשפחה או התמכרויות אחרות יבחרו שלא להסתכן ולא להמר בכלל.
  2. לפני שאתה מתחיל להמר תגדיר סכום כסף שמקובל עליך להפסיד. אנשים צריכים לצפות לכך שיהיו להם יותר הפסדים מאשר זכיות. כל סכום כסף שמוציאים על משחקי הגרלות והימורים צריך לחשוב עליו כעל כסף שמוציאים על בילוי. כספים שאתה זקוק להם למימון צרכים בסיסיים כמו מזון, ביגוד, דיור, חינוך או טיפול בילדים אסור להשתמש בהם להימורים. אנשים צריכים לשחק ולהמר רק על הכסף שאותו הם יכולים להרשות לעצמם להפסיד. לאלה שבוחרים להמר חשוב מאוד שידעו מתי להפסיק.
  3. המנע מללוות כספים לצורך הימורים. הלוואה מחבר או מקרוב משפחה, מתן המחאות ללא כיסוי, משכון חפצים אישיים, פדיון כספי חסכון משפחתי באופן חשאי או לקיחת הלוואה מכל מקור אחר, מתוך מחשבה להחזיר את הכסף לאחר הזכייה – יש בהם סיכון גבוה .
  4. יש מצבים שבהם אסור לאנשים לשחק במשחקי הגרלות ולהמר.
    1) כאשר נמצאים מתחת לגיל המותר.
    2) כאשר מדובר בהימורים לא חוקיים.
    3) כשההימורים פוגעים במחויבות אחרת – משפחתית, תעסוקתית, לימודית.
    4) כאשר נמצאים בטיפול מהימורים כפייתיים.
    5) כאשר נמצאים בטיפול מהתמכרות אחרת.
    6) כאשר מנסים להחזיר חובות באמצעות הימורים.
  5. יש מצבי סיכון שבהם מומלץ להימנע מלשחק במשחקי הגרלות ובהימורים.
    1) כאשר מרגישים בודדים, כועס או מתוחים.
    2) כאשר מתמודדים עם אובדן של אדם קרוב.
    3) כאשר מנסים לפתור בעיה אישית או משפחתית.
    4) כאשר המטרה היא להרשים אדם אחר.
  6. שימוש באלכוהול ובסמים בזמן ההימורים הוא מסוכן. האלכוהול וכל סם אחר יכולים להשפיע על שיקול הדעת ויכולת השליטה.

סימנים לבעיית הימורים
בעיית הימורים יכולה להתחיל באירוע בודד שבו אדם מפסיד סכום כסף גבוה, או במספר אירועים ברצף, בהם אדם מפסיד כספים וצובר חובות. חוסר מודעות עלול לגרום למצב של התמכרות להימורים (הימור כפייתי), המתבטאת בחוסר יכולת לשלוט בהימורים, בדיוק כפי שמכור לאלכוהול אינו יכול לשלוט בשתייה שלו.

מהו הימור כפייתי?
בין המהמרים המזדמנים והחברתיים, יהיו מי שמשיכתם למשחקי מזל אלו תוביל אותם להתמכרות להימורים.
ההבחנה בין הימורים חברתיים או מזדמנים לבין הימורים כפייתיים מתבטאת ב-3 משתנים:

  1. מטרת ההימור.
  2. הזמן המושקע בהימורים.
  3. השלכות ההימורים.
    בעוד המהמר החברתי פועל לשם הנאה ובילוי, בהשקעת זמן מוגבלת תוך לקיחת סיכון מחושב ומזעור נזקים, ההימור הכפייתי נעשה לשם הריגוש, הפגת מתח ובריחה ממציאות. ההימור הכפייתי גורר את המהמר לשעות ארוכות של הימורים תוך תחושה של אובדן זמן. בשעה שאינו משחק, המהמר הכפייתי טרוד בהשגת המשאבים ובתכנון פעילות ההימורים הבאה. ההימור הכפייתי מוביל לנזקים ולפגיעות בתחומי חיים רבים ובאופן מתמשך.

הימור כפייתי פוגע באנשים מכל שכבות הציבור. בצד הנזק למהמר עצמו, נפגעים כל אלו שחיים בסביבתו כמו חבריו, עמיתיו לעבודה ובעיקר בני משפחתו. ההתמכרות להימורים דומה בחומרתה להתמכרויות מוכרות אחרות כמו התמכרות לסמים ולאלכוהול. הסובלים מהפרעה זו עלולים לסכן את מקור פרנסתם, להסתבך בחובות כבדים, לשקר, להפר את החוק ולפרק את המסגרת המשפחתית.

הימורים בקרב בני נוער
בקרב החוקרים מקובלת הטענה כי בני הנוער של היום נחשפים לחיים בהם ההימורים נגישים, מקובלים חברתית ואף נתפסים כלא מזיקים. כמו כן, האינטרנט, הקדמה הטכנולוגית והאלקטרונית וכן, הפרסום במדיה מעודדים ומקדמים צורות של הימורים שמושכים בני נוער.
מה מביא בני נוער להמר?
• הריגוש שבמשחק
• היסטוריה של הימורים במשפחה
• הרצון להרוויח כסף קל
• בעיות משפחתיות שונות
• דימוי עצמי נמוך
• לחץ קבוצתי
• שעמום

מהן ההשלכות והסכנות של הימורים בגיל ההתבגרות?
מחקרים מראים שככל שמתחילים להמר בגיל מוקדם יותר, כך נרשמת התפתחות מהירה יותר של בעייתיות בהימורים. הימורים בגיל ההתבגרות יכולים להוביל לנזקים הבאים:
• מעבר מהיר מהימור חברתי להימור כפייתי.
• עבריינות – פעילות לא חוקית שלרוב נועדה לממן את החובות שנצברו ואת המשך ההימורים.
• פגיעה במערכות יחסים – משפחה, חברים. מתפתח תהליך של אמירת שקרים והתנתקות על מנת שהסובבים לא ידעו עד כמה ההימורים תפחו למימדים של בעיה.
• פגיעה בלימודים – מאחר וההימורים מעסיקים את הנער/ה גם בשעה שאינם מהמרים (איך להשיג כסף, מתי יגמר השיעור ואוכל להמר… מה היו תוצאות המשחק שעליו הימרתי וכד') זה מוביל לחוסר ריכוז, ירידה בציונים והיעדרויות עד כדי נשירה.
• דיכאון, מחשבות אובדניות, ניסיונות אובדניים: מופיעים כשבעיית ההימורים מחריפה. כשחווים את חוסר היכולת להחזיר חובות שתפחו, הבושה מחברים ומשפחה וכד'.

איך מזהים או מאתרים צעירים עם בעיית הימורים?
להלן מספר סימנים היכולים להעיד על קיומה של בעיית הימורים אצל בני נוער:
• מרבים לדבר על הימורים.
• משחקים בתדירות גבוהה במשחקי מחשב המדמים הימורים.
• נמצאו אצלם טפסי הגרלה או ניירות אחרים המעידים על הימורים/חובות כספיים.
• מגלים עניין בהימורים של אחים או הורים.
• מחזיקים כסף מזומן בסכומים גדולים.
• מחפשים הזדמנויות להמר.
• חפצי ערך וכסף "נעלמים" לבני הבית.
• מקפידים על חשאיות לגבי חפציהם ומעשיהם.
• משקרים לגבי התנהגותם ומעשיהם.
• חלים שינויים במצבי רוח שלהם (דיכאון, עצבנות).
• נרשמת ירידה בציונים ועלייה בהיעדרויות מביה"ס.
• מתנתקים מבני משפחה.
• מתרועעים עם חברים חדשים ומסרבים לדבר עליהם.
• מחפשים שוב ושוב פעילויות מרגשות.
• משתמשים באלכוהול ובסמים אחרים.

הערה:
חלק מהסימנים שהוזכרו לעיל מעידים גם על מצוקות אחרות ולכן אין לקפוץ למסקנות אלא לבדוק ולשאול שאלות נוספות, כדי לברר האם מדובר בבעיית הימורים.

כיצד ניתן להשפיע על מהמר לפנות לטיפול?
אחת הבעיות של מהמרים, כמו אצל מכורים רבים, היא הקושי להכיר בבעיה ולפנות לטיפול. לעתים נזקק המהמר המתכחש לבעייתו או זה שחסר מוטיבציה, למעט עזרה מידידיו ומבני משפחתו כדי לעשות את הצעד הראשון. חשוב שתהיה לנו בשיחה עמו מטרה ברורה ושנהיה נחושים ולא נוותר.

להלן כמה טיפים שיכולים לסייע לנו בשכנוע מהמר לפנות לטיפול

  1. התחילו את השיחה באמירת דברים חיוביים על המהמר ועל מערכת היחסים שלכם איתו.
  2. השתמשו במשפטי "אני" ברורים תוך הדגשת האכפתיות שלכם. דוגמה: "אני מודאגת לגבי מה שקורה לנו וניראה לי שיש דברים בחיינו שצריך לשנותם".
  3. היצמדו לנושאים מוגדרים וברורים. דוגמה: "אני מרגישה רע מפני שאינני יכולה אף פעם לצפות באיזה מצב רוח תחזור הביתה". או "אני מרגישה חוסר ביטחון. אני כל הזמן פוחדת ומודאגת בגלל הבעיות הכספיות שלנו".
  4. התמקדו בפתרונות. ספקו מידע מדויק לגבי השינוי הנדרש. דאגו שיהיה בידכם מידע לגבי הטיפול באחר ממרכזי עמותת "אפשר" הקרוב למקום מגוריכם. בדקו האם פועלת באזור מגורכם קבוצת .G.A (מהמרים אנונימיים – קבוצה לעזרה עצמית).
  5. היו מוכנים להכחשה או לגילויי עוינות. אל תפלו בפח של מניפולציות המהמר. למשל, מהמרים רבים יאשימו את בן/בת הזוג בבעייתם. היצמדו לתוכנית שלכם – כלומר למה שרציתם לומר ומה שאתם מבקשים שיקרה.
  6. נסו לקשר את הדברים שלכם למה שמטריד את המהמר. למשל: אם הוא/היא מתלוננים על מתח או עייפות השתמשו במידע זה וקשרו זאת לבעיית ההימורים שאתם רוצים לדבר עליה.
  7. לפני שאתם פועלים, חפשו יעוץ ועזרה במרכז "אפשר" הקרוב למקום מגוריכם.

כמה מילים לסיכום
בני משפחה ואחרים משמעותיים למהמר, יכולים לנקוט פעולות כדי ללחוץ על מהמר לקבל יעוץ/טיפול. חשוב שהמטרה תהיה ברורה לכל מי שייקח חלק במפגש. חשוב בעיקר שאנשים משמעותיים וקרובים ייקחו חלק במפגש: ילדים בוגרים, הורים וחברים קרובים שמודעים לבעיית ההימורים.

חשוב לזכור שכל מה שיוחלט לעשות, יעשה באווירה תומכת, כדי שהמהמר יחוש באכפתיות ולא ברגשות אשמה, בושה או עונש. לא תמיד זה מצליח. כדי להגביר את סיכויי ההצלחה, רצוי לבצע הכנה ותרגול מוקדם בהנחיה של איש טיפול.

היכן ניתן לקבל עזרה?
עמותת "אפשר" מעמידה לרשות נפגעי ההימורים מרכז במימון עצמי לטיפול בנפגעי הימורים ברמת גן. למרכז יש שלוחות טיפוליות ברחובות, בראש פינה ובירושלים.

לפרטים נוספים ולכל מידע נדרש ניתן להתקשר למשרדי היחידה ברמת גן 03-6733228 או לקו החם שמספרו – 1-700-500-888 (פרויקט משותף לעמותת "אפשר" ולמפעל הפיס).

מאמרים נוספים
הימורים בזמן קורונה

הימורים בצל הקורונה

נחום מיכאלי, עו"ס עמותת "אפשר" בחודש יולי 2019 פתחנו את המרכז הפרטי לטיפול בנפגעי הימורים, על בסיס ניסיון של כ-20 שנות טיפול במהמרים במרכז ציבורי

קרא עוד »

משחקים באחריות – הימורים

משחקי הגרלות והימורים הם חלק מחיי היום יום שלנו. פרסומות להגרלות ולהימורים מופיעות בעיתונות הכתובה, באינטרנט, על לוחות מודעות הפזורים בעיר ובאמצעי תקשורת אחרים. בתי

קרא עוד »
Share
דילוג לתוכן